Könyvtár

Kedves Gyerekek!

Böszörményi Gyula – Gergő és a bűbájketrec

A ruhásszekrény hátborzongató dörrenéssel tört pozdorjává a gyepen, úgy harminc lépésre a sámánosztály döbbent diákjaitól. Gergő visszafogta a Kölyökfarkas zuhanását, majd némi tétovázás után leereszkedett a roncsok mellé. A révölőtérre nyomasztó csend telepedett, még az addig vidáman cirpelő éjszakai jégtücskök is elhallgattak. A sámántanoncok csoportja néma jelnek engedelmeskedve kettévált, a kezükben tartott fáklyák fénye így rövid folyosót világított meg, amin egy magas, szikár alak közeledett. Gergő beharapta alsó ajkát, majd dacosan felszegte fejét, hogy a Rejtezés Táltoskollégium legrettegettebb oktatójának, Suhanó Botondnak szemébe nézzen. A totemrepülés-tanár testhez álló szabadidőruhát, nyakában bűbájsípot és az álla alatt megköthető baseballsapkát viselt. Csontos kezében falapra tűzött papírlapból ragyogott vissza a néhány nap múlva kiteljesedő hold ezüstfénye.

Suhanó Botond megállt Gergő előtt, de nem a fiút, inkább a ruhásszekrény szomorú maradványait szemlélte hosszú perceken át. A háttérben várakozó sámántanoncok s totemállataik lélegzet-visszafojtva várták, hogy végre kitörjön az oktató viharos haragja. Suhanó Botond azonban most még az ordításhoz is túl dühös lehetett. Jobbjával beletúrt nadrágja zsebébe, s onnan borzas lúdtollat vett elő, majd annak hegyét a papír egy pontjára koppintotta.

  • Az a fránya bútor, mi?! – Suhanó Botond gúnyosan csóválta fejét, hatalmas sasorrának árnyéka veszedelmes szörnyetegként vándorolt ide-oda a havon.
  • Nem elég, hogy átok sújtja, még kellemetlenkedik is a mi kedvenc tanítványunknak. Micsoda szekrények vannak manapság!

Gergő megértette, hogy hiba volt megszólalnia. A harag egyre nőtt benne, belülről feszítette a mellkasát, és kiáltássá akart válni. Szerette a totemrepülés-órákat, az egyik legjobb révülőnek hitte magát a Rejtezésben, de hogy egy megveszett ruhásszekrényt kergessen a csillagos éjszakában… Hát mikor lesz neki ilyesmire szüksége, ha valaha majd sámánként dolgozik? Amint a menekülő bútor után vetette magát, folyton csak arra tudott gondolni, hogy odalenn az osztálytársai mind rajta röhögnek.

Kérdések:

  1. Milyen iskolába járt Gergő?
  2. Milyen órájuk volt éppen?
  3. Ki volt Suhanó Botond?
  4. Mit kergetett Gergő?
  5. Mi volt Gergő totemállata?

 

Leadási határidő: 2019. február 4.

Ildi néni

(A megoldásokat a grosicskonyvtar@gmail.com e-mail címre várom, név és osztály feltüntetésével.)

 

Nyitva tartás

A hét:                                              B hét:

Hétfő: zárva                                Hétfő: zárva
Kedd: 13:00 – 15:00                    Kedd: 13:00 – 15:00
Szerda: 13:00 – 15:00                 Szerda: zárva
Csütörtök: 13:00 – 15:00             Csütörtök: 13:00 – 15:00
Péntek: zárva                              Péntek: 12:00 – 14:00