Könyvtár

Kedves Gyerekek!

Nógrádi Gábor – Gyerekrablás a Palánk utcában

FIÁT ELRABOLTUK. VÁLCSÁGDIJA 60 000 FORINT ESTE HATRA TEGYE A PÉNSZT PALÁNK UTCA HAT ELŐTT A FA ODVÁBA EGYEDÜL KÜLÖMBBEN (IDE EGY HALÁLFEJ VAN RAJZOLVA) VÉGE! NE FÉJJEN FIÁT NEM BÁNTYUK. PÉNSZT VAGY ÉLETET VÉGE

FEKETE KÉZ

Vajon meg lehet-e vigasztalni a szerencsétlen anyát, amikor ilyen levélben kap hírt egyetlen fiúgyermekéről? Aki egyébként még egy órával előbb a ruhadarabjait keresgélte az ágy és az asztal alatt.

Előző este ugyanis már megint szétszóra az „istenátka”, ahogy Róza néni, a leendő nagymama, Sanyi bácsinak, a leendő apukának a mamája sziszegte Lajcsika fülébe.

Persze ezt a leendő nagymamaságot meg unokaságot meg kell magyarázni, hátha az olvasók közül valakinek még nem váltak el a szülei, és nem tudja, hogy az embernek több mamája, papája és így sok nagymamája, illetve nagypapája lehet. Aminek óriási előnyeit a születésnapokon és karácsonykor tapasztalhatjuk, amikor hat-hét nagyszülőtől kapunk ajándékot. Óriási hátrányait pedig mindennap érezhetjük.

A sok nagyszülőnek ugyanis nemcsak ajándékozni van joga, hanem bele is szólhat az életünkbe. Többek között abba, hogy mit vegyünk fel, hogy mit együnk és hogy mik legyünk.

Sanyi bácsi mamája, általában úgy viselkedett, mint egy marcona őrmester. „Felöltözni! Mosakodni! Enni! Bepakolni! Köszönni! Indulni!” Lajcsika szerint egy kutyán is kitörne a veszettség, ha így idomítanák. Orsika, Lajcsi ötéves húga pedig azt állította, hogy Róza néni általában azért nem mond ki több szót egyszerre, mert a szavakkal is takarékoskodik.

Az már kiderült fél év alatt (mióta Sanyi bácsival náluk laktak albérletben), hogy Róza néni nagyon zsugori asszony. Nemcsak a pénzzel, hanem az étellel is szörnyű módon takarékoskodik. Maradékot ki nem dobna soha! Ha már végképp nem eszik meg a családtagok a tegnapi vagy tegnapelőtti étel maradványait, akkor ő feláldozza magát. Nem is csodálható, hogy százhuszonkét kiló ruha nélkül és ebéd előtt.

Sanyi bácsi bezzeg alig csipeget. Ráadásul még válogat is. Hosszú és vékony, mint egy pózna, amire egy dinnyét tűztek fejnek. Lajcsika szerint laposkúszásban kellene közlekednie, ha nem akarja folyton beleverni a fejét az ajtóba. El is nevezték Orsikával maguk között Állókígyónak.

Kérdések:

  1. Írd le helyesen a Fekete kéz üzenetét!
  2. Mire van joga a sok nagyszülőnek?
  3. Hogyan viselkedett a leendő nagymama?
  4. Magyarázd meg a marcona és a zsugori kifejezéseket!
  5. Miért lett kövér Róza néni?
  6. Miért nevezték el Sanyi bácsit Állókígyónak?

 

Leadási határidő: 2019. május 3.

Ildi néni

(A megoldásokat a grosicskonyvtar@gmail.com e-mail címre várom, név és osztály feltüntetésével.)

 

Nyitvatartás

A hét:                                              B hét:

Hétfő: zárva                                Hétfő: 13:00-15:00
Kedd: 13:00 – 15:00                    Kedd: 13:00 – 15:00
Szerda: 14:00 – 15:00                 Szerda: zárva
Csütörtök: 13:00 – 15:00             Csütörtök: 13:00 – 15:00
Péntek: 13:00 – 14:00                 Péntek: zárva