Könyvtár

Kedves Gyerekek!

A szeptemberi könyvtári szövegértési feladatot az alábbiakban olvashatjátok:

 

Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye

Kiki képtelen volt koncentrálni. Odakint melegen sütött a nap, a fák hívogatóan susogtak az enyhe szélben, lehetetlen ilyen időben a tanteremben ülni!

Csak valami rossz vicc ez a szeptember másodika, kizárt, hogy ilyen gyorsan elmúljon a nyár! Kinézett az ablakon, tekintete hosszan elidőzött a szemközti épület előtt parkoló fehér furgonon. A kocsi oldalára furcsa logót festettek, nagy, kerek óralap, mutatók helyett azonban egy olló nyitott szárai jelzik az időt.

 • Bárcsak elvágná az olló ezt a matekórát, és végre beszélhetnék Gerdával! – sóhajtott Kiki.
 • Meg kell mutatnom neki! Ő talán rájön, hogy mi ez az egész.

Erőt vett magán, és megpróbált odafigyelni a tanár szavaira, de gondolatai újra és újra visszatértek a levélkéhez, amit reggel a ház előtt talált. Mi ez a zagyvaság az eltűnt műszerrel és a küszöbönálló veszéllyel? Vajon rossz tréfát űz vele az egyik osztálytársa, vagy tényleg segítenie kell az illetőnek, aki nem meri elárulni a kilétét? És miért pont őt kereste meg egyáltalán?

 • Úgy látom, Kiki még nem tért vissza közénk a nyaralásból – hangzott a tanári asztal felől, amire az osztály hangos nevetése volt a válasz.
 • Fél perce téged szólongat – bökte oldalba rosszallóan a padtársa.
 • Bocsánat! – motyogta Kiki, és segélykérőn nézett Gerdára, aki a szomszédos padsorban kényszeredetten vonogatta a vállát. Szerencsére ebben a pillanatban megszólalt a csengő. és Kiki megkönnyebbülten felállhatott.

A könyv A négy madár titka című történet folytatása.  8- 12 éveseknek ajánlom elsősorban elolvasásra, ha megtetszett a részlet.

kérdések:

 1. Melyik évszakban játszódik a történet? Honnan tudjuk ezt pontosan?
 2. Miért nem tudott koncentrálni Kiki?
 3. Milyen óra volt éppen?
 4. Hová tértek vissza minduntalan a gondolatai óra közben?
 5. Milyen logó volt festve a furgon oldalára?
 6. Nézz utána, és magyarázd meg! – koncentrál, logó, küszöbönálló

Jó munkát!

Ildi néni

 

Beküldési határidő: 2021.10.15.

(A megoldásokat a grosicskonyvtar@gmail.com e-mail címre várom, név és osztály feltüntetésével.)

 

OKTÓBERI FELADAT

Nagy Katalin: A világ legrosszabb gyereke

 

A gyerek a sarokban állt, büntetésből, de nem bánta. Megéri! És különben is, tud ő játszani a sarokban is, ha akar. Leginkább rajzol, a szekrény mögé a falra, mindenfélét. Elég gyakran állítja sarokba a Nénike, hát lassan tele is lesz a fal képekkel. Eleinte főleg krumplikat rajzolt, horpadt hasú uborkát. Később pálcikaembert meg kutyákat. Legutóbb Eger vár ostromát véste a mészbe, ágyúkkal, létrákkal, lőporos hordókkal. Több napig dolgozott rajta, le is töredezett a körme a munkában. Az iskolában csúfolták a lányok, hogy biztosan rágja. De a barátai nem hitték el ezt, tulajdonképpen a lányok se. Másodikos korában már nem rágja a körmét az ember, az nagyon gyerekes!

Most a meteorológiai állomást rajzolta, és ettől kicsit szomorú lett. Két hónapja, mióta ideköltöztek a lakótelepre, a szép új lakásba, egyre csak azon gondolkodott, hogy vissza kellene szökni a hegyre valahogy.

A hegyen van a meteorológiai megfigyelőállomás, ott laktak ők eddig, mert az volt apu munkahelye egyben. (….)

Mert éppen ez a nagy baj, hogy a barátai mind ott maradtak a hegyen. Most még találkozik velük, mert év végéig visszajár a hegyi iskolába. De éppen tegnap mondta anyu, hogy egy hét múlva évzáró, és hogy átíratják majd a lakótelepi iskolába. Akkor hogy lesz most ezután?! A házbeli gyerekekkel nem tud barátkozni sehogy se, pedig akart, nagyon is. Igaz, eleinte azok is akarták, csakhogy a Nénike nem engedte. Anyu találta ki a Nénikét, hogy vigyázzon a gyerekre, amikor ő nincs itthon. És a Nénike olyan nagyon vigyáz, hogy nem engedi le őt az udvarra sohase. (…)

Csak azért nem szökött vissza a hegyre mégse, mert megismerte Toldi Miklóst. Most már nem tervezi a szökést többet, és azt se bánja, ha a házbeli gyerekek nem barátkoznak vele. Toldi Miklós többet ér, mint az összes gyerek együttvéve!

Amikor megismerkedtek, Toldi Miklós nem hitte el, hogy őt Kavicsnak hívják.

(…) Vagyis hogy Kiskő Ambrus-Kavics. Aput úgy hívják, hogy Kiskő Ambrus, és őt is pontosan így nevezték el, mikor megszületett.(…)

Mesélték, hogy apu csak nevetett akkor, és azt mondta, egy csecsemőt nem lehet Ambrusnak szólítani. És mert a vezetéknevük Kiskő, hát Kavicsnak nevezte el, mindjárt egyórás korában.

kérdések:

 1. Hogy hívják a történet főszereplőjét? Írd le a névadás történetét!
 2. Hol lakik most a kisfiú és a családja?
 3. Hol laktak korábban, és miért éppen itt?
 4. Kicsoda Néni?
 5. Miért nem akar már visszamenni a kisfiú oda, ahol korábban laktak?
 6. Miket rajzol a falra, mikor a sarokban áll? Írj le 3 dolgot!
 7. Nézz utána, és írd le, hogy mivel foglalkozik a meteorológia?

 

Beküldési határidő: 2021.11.12.

(A megoldásokat a grosicskonyvtar@gmail.com e-mail címre várom, név és osztály feltüntetésével.)

 

 

Kölcsönzési idő:

 

A és B hét:

Hétfő: –                    
Kedd: 6-7. óra                      
Szerda: 6-7. óra                      
Csütörtök: 6-7. óra                 
Péntek: –