Erasmus+ beszámoló

ERASMUS+ képzés 2018. március 4-11. – Southampton (Anglia)

Amikor 50 évesen (hét évvel) ezelőtt elkezdtem az angol nyelv tanulását, nem hittem el, hogy olyan lehetőségem lesz, hogy ezen a nyelven taníthatok (Szingapúr), vagy előadást hallgathatok angol szakemberektől.

Az angol oktatási rendszer, a mérések, a tanfelügyelet mind-mind olyan motiváció volt, amiért elindultam ezen a pályázaton.

Kíváncsi voltam, hogy milyen tudással rendelkezünk mi, magyarországi igazgatók, és milyen új jó gyakorlatokkal ismerkedhetek meg Angliában. Ismerve önmagam, természetesen tudtam, hogy barátságok és kapcsolatok teremtésére is lesz majd lehetőségem.

Március 4-én Southamptonban kedvesen fogadott házigazdám és vitt haza szépen berendezett házába. Vendéglátóim igyekeztek a legjobb körülményeket megteremteni számomra, az ellátás kitűnő volt.

Hétfőtől péntekig lehetőségem volt megismerni az angliai oktatási rendszert, a tanfelügyeletet, az ellenőrzéseket és értékeléseket. Megnéztünk három középiskolát (Secondary School), kirándultunk Southamptonban és Winchesterben, valamint fogadott minket Southampton polgármestere.

A program résztvevői Franciaországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Magyarországról, Törökországból és Olaszországból érkező tanárok, tanügyi szakemberek, igazgatók voltak.

Kifejezetten érdekesnek találtam az iskolarendszerről és az OFSTED-ről (tanfelügyelet) kapott információkat, de kissé bánom, hogy nem hasonlítottuk össze egymás oktatási rendszerét, nem beszéltünk a minősítésről, illetve jó lett volna meglátogatni egy magániskolát is.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Scholczné Alapi Zita angol szakos kolleganőmnek, hogy ösztönzött engem és kilenc másik kollegámat, hogy részt vegyünk ebben a nagyszerű programban.

Kis Mihály

igazgató

Comment is closed.