York

2018 júliusában az Erasmus+ program keretében részt vehettem Angliában, York városában, a York Associates Intézet szervezésében egy továbbképzésen, amelyen a digitális eszközök oktatásban történő használatának sokszínűségéről és lehetőségeiről tanultam.

A kurzusunk jelmondata: Head up! azaz Fejet fel!

Ez a mondat gyakorlatba ültetve arra ösztönöz bennünket, hogy tanulóink ne csak a könyvet, füzetet, munkafüzetet használják a tanórákon, hanem a mai modern lehetőségeket kihasználva számítógépen, digitális táblán, tableten, vagy akár a telefonjukon szerezzenek ismeretet, ezeket mutassák be, osszák meg társaikkal, tanáraikkal – mivel a számukra ezek az eszközök a mindennapok részei. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott a képzésen, hogy bár az internet lehetőségei szinte korlátlanok, komoly veszélyei is vannak, amelyeket a tanulókkal meg kell ismertetnünk.

Szakmai vezetőnk számos jól használható módszertani eszközt adott át elméletben majd gyakorlatban. Csoportunkban 3 német és egy amerikai tanár volt rajtam kívül, és büszkén mondhatom, hogy közülünk egyedül a mi iskolánkban van digitális tábla, amely lehetővé teszi a digitális világ könnyebb elérését az osztályteremben, tanórákon.

A képzés egy hétig tartott egy csodálatos északkelet-angliai városban, Yorkban. Szállásom egy kedves házaspár házában volt, ahol esténként tipikusan angol vacsorával vártak és hosszú beszélgetéseinken remek lehetőségem adódott bepillantani egy angol család mindennapjaiba.

York Londontól 280 km-re található, a régió egyik legrégebbi városa, amely már i.e. 7-8 ezer évvel ezelőtt is lakott volt.

A középkori városfal nagy része megmaradt, hosszát tekintve a legnagyobb egész Angliában ( közel 4 km hosszan bejárható), a yorki katedrális pedig Észak-Európa legnagyobb gótikus katedrálisa. Ebben a gyönyörű és látnivalókban gazdag városban számtalan élménnyel lettem gazdagabb mindamellett, hogy szakmai és módszertani tudásomat is fejleszthettem.

Az egy hét nagyon gyorsan eltelt, felejthetetlen emlék marad.

Blahák Geraldine

Comment is closed.