Content and Language Integrated Learning

2022. július 10-16. között a CLIL: discovering the world through English továbbképzésen vettem részt Horvátországban.

Rovinj egy gyönyörű tengerparti város. Hangulatos óvárossal rendelkezik, minden sétánk alkalmával újabb és újabb dolgokat fedeztünk fel. A városban pezsgő élet folyt, első este például egy kórus tagjai énekekeltek a járókelőknek az óváros különböző pontjain. A tengerpart gyönyörű, szebbnél szebb öblök csábítják fürdőzésre a turistákat. A képzés egy helyi iskolában volt. Július eleje ellenére az iskolában kifejezetten kellemes volt a hőmérséklet. Az iskola az óvároshoz közel, a város minden részéről könnyen és jól megközelíthető helyen volt.
Tartalmas és hasznos egy hetet töltöttem Rovinjban. A csoportban egy olasz férfi volt, mindenki másnak az anyanyelve magyar, ennek ellenére angolul folyt a képzés. Marco miatt a szünetekben is angolul kommunikáltunk. A tréner Rézműves Zoltán volt, akinek az oktatási módja, az elkötelezettsége a CLIL iránt nagyon figyelemre méltó. A képzés során számtalan olyan technikát ismertünk meg, amelynek a segítségével péntekre mindenkinek összeállt egy saját CLIL tanítási órája is. A képzés vasárnap délután egy kötetlen beszélgetéssel és egy közös vacsorával kezdődött az egyik helyi étteremben. A képzések a délelőtti és a kora délutáni időszakot foglalták magukba. A csoport minden tagja figyelte a szünetek időtartamát így csúszás sem volt. A szombati napon egy közös hajókirándulással zárult a program, amely során a környéket még jobban meg tudtuk ismerni.
Nagyon örülök az Erasmus+ program keretében eljuthattam erre képzésre. Az itt tanultakat a mindennapokban is tudom alkalmazni, így izgalmasabbá tudom tenni a tanulás-tanítás folyamatát.
Tényi Blanka

Comment is closed.