Első Erasmus+ utam

Idén nyáron, 2022. augusztus 1 és 12. között egy nagyon eseménydús és szakmailag is rendkívül hasznos továbbképzésen vettem részt a Europass Teacher Academy szervezésében, Barcelonában. A képzésem a Positive Mindset and Well-Being in Schools névre hallgatott. Életemben először – de remélhetőleg nem utoljára – jártam Barcelonában, ebben a nyüzsgő, állandóan vibráló és így nyáron, hihetetlenül forró városban. Lenyűgöző volt szinte minden szeglete; amerre sétáltam, mindenhol csodálatos épületek, erkélyek, szobrok, szökőkutak szegélyezték utamat. Antoni Gaudi csodálatos remekművei, casa-i, a Güell Park és a Sagrada Familia világviszonylatban is egyedülállóak.
A tanfolyam Barcelona belvárosában, az emberektől hemzsegő Plaza Catalunya tőszomszédságában volt, egy igazán impozáns, régi épületben. Az órák hol délelőtt, hol délután voltak. A csoportunkban szép számban voltak magyarok és lengyelek, illetve akadt még belga és cseh résztvevő is. A tanfolyam első hetében Marta Mandolini, második hetében pedig Federica Di Bartolomeo, két olasz hölgy volt a trénerünk. Marta igazi pozitív személyiség, mosolyog, sürög-forog, míg Federica nyugodtságával és kiegyensúlyozottságával teremtett kellemes légkört az órákon.
A tanfolyam első hetében játékos feladatok segítségével beszélgettünk a boldogságról, az elégedettségről, a pozitív pszichológiáról, alapvető érzelmeinkről és az erőszakmentes kommunikációról. Gyakoroltuk a stresszoldást és relaxációt, légzőgyakorlatokkal és a pozitív pszichológia eszköztárával, illetve a hatékony, előrevívő kommunikációt magunkkal és környezetünkkel. A második héten folytattuk az iskolai közegben is használható, játékos feladatok sorát. A fókuszba a mindfulness, az egymásra figyelés, az aktív figyelem és Plutchik érzelemkereke került; sok-sok saját ötletünket, bevált gyakorlatainkat osztottuk meg egymással. Összességében számtalan hasznos, iskolánk keretein belül is bátran alkalmazható gyakorlattal lettem gazdagabb, amellyel segíthetem kollégáim mindennapi munkáját az érzelmi intelligencia tanításában, illetve én magam is sokat tanultam az önreflexióról, érzelmeim azonosításáról, a  stresszkezelésről és a másokkal való megfelelő kommunikációról.

Nagyon hálás vagyok az Erasmus+ programnak, hogy eljuthattam Spanyolország fővárosába. Sok hasznos tapasztalással lettem gazdagabb, mind szakmailag, mind saját magamat tekintve, amiket reményeim szerint az iskolai munkámban és munkakapcsolataimban, illetve a magánéletben is hasznosítani tudok.
Greskovics Rita

Comment is closed.