Firenze

2022. július 18-29. között az Europass Teacher Academy által szervezett Activate your Artistic Sensitivity: Art Psychology and Video Making továbbképzésen vettem részt Firenzében. A kéthetes kurzus a belvárosban volt két különböző helyszínen, témában. Firenzét a reneszánsz bölcsőjeként tartják számon, a 13. és 16. század közötti virágzó időszakban számos remekmű készült, amiket az óráimon ismertetek a diákjaimmal, noha még élőben nem láttam eddig azokat. Többek között ezért is választottam a kurzus helyszíneként ezt a várost.

A kiutazásra sajnos két évet kellett várnom a Covid járvány miatt, végül, amikor elérkezett a nap vegyes érzelmekkel vágtam bele az utazásba. Nagyon vártam, hogy meglássam Firenzét és barangoljak az utcákon élőben, hiszen itthon többször a Google map segítségével körbejártam már a várost a kétéves várakozási időszakban. Ez volt az első külföldi képzésem, így izgultam a nyelvi tudásom miatt, mint később kiderült alaptalanul, mert a mobilitáson résztvevő kollégák közül sokan hasonló tudással rendelkeztek, minden résztvevő beleértve a trénert is türelmes és figyelmes volt.
A kurzus első hetében Monica Ogaz volt a tréner, aki mexikó származású festőművész és okleveles tanácsadó, művészetterápiás szakember. Az előadások az ő belvárosi műtermében folytak. A stúdióban elméleti és gyakorlati oktatás folyt, jó hangulatban. Rengeteg kreatív feladatot próbáltunk ki, utána pedig a gyakorlatok elméleti hátterét beszéltük át. Illetve a feladatok óratermi átültetésének a lehetőségét taglaltuk. A kurzus lényege a művészet terápia, művészet adta érzelmi intelligencia fejlesztése volt. Számos feladat csoportos munka volt, így lehetőségem adódott megismerni a kurzusban résztvevő kollégákat. Voltak lengyel, cseh, portugál, német és magyar tanárok a képzésen. Az órákat délelőtt vagy délután tartotta Monica, voltunk külső helyszínen, ahol csoportokra bontva oldottuk meg a feladatot.
Az egyik délután kaptunk idegenvezetést a belváros érdekességeiről, olyan információkat osztottak meg velünk a város történelméből, amiket nem lehet megtalálni az útikönyvekben. Az utolsó nap pedig egy buszos kiránduláson vettünk részt, elvittek minket San Gimianoba, Pizzába, Siennaba, ahol egy kis ízelítőt kaptunk a toszkán konyhából, illetve egy borkóstolóra is elvittek minket. A tikkasztó hőség ellenére hangulatos kiránduláson vehettünk részt.

A második heti kurzust Riccardo Manni olasz származású nyelv- és multimédiatanár tartotta, aki szórakoztató és ismeretterjesztő feladatokat mutatott nekünk technika használatával. A kurzus témája: Photo and Video Making in your Classroom: The Educational Power of Multimedia.  A csoporttársak közül voltak ismerősök az első heti kurzusról és megismerkedtünk új kollegákkal, akik Szlovákiából származnak. Vágtunk videókat, különböző video effekteket használtunk. Olyan alkalmazásokat ismertünk meg, amiket az órai előadásaink során hasznosíthatunk a későbbiekben. Az egyik délelőtt külső helyszínen csoportosan végeztünk a feladatot, egy telefonos applikáció használatával. Később mi is elkészítettük a saját feladatunkat a programmal.

 

 

Nagyon örülök az Erasmus+ program keretében eljuthattam ezekre képzésekre, az ott tanultakat beépítve az óráimba a diákok érzelmi intelligenciáját tudom fejleszteni. A második heti kurzuson megismert programokat pedig az iskola közösségi eseményeinek a dokumentálásában és az órai előadásaim színesítésében tudom hasznosítani.
Kun Zita

 

Comment is closed.