Make it Easy, Make it Real!

2022. júliusában Firenzében vettem részt Firenzében nyelvtanárok részére meghirdetett Creative Strategies for Language Teachers: Make it Easy, Make it Real! továbbképzésen, melyet az Europass Teacher Academy szervezett és bonyolított le. Firenze Olaszország egyik legszebb régiója, Toszkána fővárosa. Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében elterülő város nagyon régi múltra tekint vissza, a „reneszánsz bölcsője” a művészet és építészet fellegvára.
A tanfolyam színhelye a központban található, ahol heti 3 alkalommal délelőtt, a további napokon délután 2-től voltak az óráink megtartva. A tanfolyamot Lucy Tasca tartotta, aki fantasztikus tudásával, szakmai hozzáértésével, végtelen kedvességével egy igen színvonalas továbbképzést biztosított számunkra, s emellett a helyi, kevésbé ismert helyekre is elirányított minket, ahol a legjobb a jégkása, legfinomabb a cannoli (olasz finomság)  vagy kiváló a kilátás az egyik kis eldugott kávézóból a könyvtár tetejéről.


Szerencsére viszonylag kicsi volt a csoportlétszám, így mindenki aktívan részt tudott venni a foglalkozásokon. Pármunka, csoportmunka, frontális és egyéni váltogatta egymást folyamatosan. Rengeteg új feladattal ismerkedtünk meg, igazi műhelymunka vált lehetővé, ahol 3 holland, 1 francia, 1 német, 1 szlovák, 2 magyar és 2 spanyol nyelvtanár osztotta meg többéves tapasztalatát, ötleteit, anyagait egymással. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a problémák mindenhol ugyanazok, bármerre nézel a világban: kevéssé motivált gyerekek, hogy is lehetne őket felrázni, lelkesebbé tenni. Tanultunk arról, hogy lehet mind a hagyományos, mind a digitális eszközökre összpontosítva, mesemondással, zenével, filmekkel segíteni a tanulók nyelvi készségeinek fejlesztését, művészetek, kreativitás kiaknázásával. Nyelvtanárként célunk a motiváltság fenntartása érdekében a tanulók kreativitásának és elkötelezettségének elősegítése, ismeretek elsajátítása a nyelvre alkalmazott nyelvészeti és pszicholingvisztikai legújabb kutatásainak megismerése, alkalmazása.
Csoporttársainkkal a tanfolyamon kívül is többször találkoztunk, mert a központ több kulturális programot is szervezett számunkra. Érdekes városnéző túra, ahol az útikönyv tényein felül millió érdekességet osztottak meg velünk, egész napos Toszkán kirándulás, mikor San Gimignano, Sienna és Pizza utcáin sétálhattunk, vagy akár a Chianti túra, ahol két borászatba is ellátogathatunk.

Őszintén hálás vagyok, hogy lehetőség volt részt venni ezen a képzésen az Erasmus+ program keretében, és hogy ennyi szakmai újdonság segítségével még színesebbé tehetem az órákat, motiváltabbá a tanulókat kreativitásuk kiaknázásával.
Boldog Krisztina

Comment is closed.