Reykjavík

2022. július 17-23. között a PROJECT MANAGEMENT SPAIN ERASMUS PLUS, S.L.U. által szervezett Climate cares! Education for a better environment továbbképzésen vettem részt Reykjavíkban. Reykjavík egy nagyon pici, de annál izgalmasabb főváros. Épületeinek nagy része még mindig hullámlemezzel van borítva, amelyek többnyire színesek.

A képző ugyan abban az időben 9 tanfolyamot bonyolított le a városban, közel 200 résztvevővel. Emiatt a város több pontján tartották a képzéseket. A tanfolyamunk órái a délelőtti időszakban voltak megtartva CenterHotel Plaza Mirgardur épületében. A tanfolyam vezetője, trénere az spanyol származású Carmen Montesinos volt, akinek temperamentumos stílusa végig fenntartotta az érdeklődést és a figyelmet. A csoportmunkák során nagy figyelmet fordított arra, hogy az azonos nációjú részvevők ne, vagy csak kis létszámban kerüljenek egy csoportba. A csoportunkban 8 német, 4 horvát, 3 spanyol, 1 olasz, 1 lengyel, 1 francia és még 1 magyar résztvevő volt, akikkel nagyon tartalmas és izgalmas hetet töltöttünk együtt. Sok csoportmunkát megismertem, amelyek nem kizárólag a környezetismeret tanítása során alkalmazhatók, de tanulókat érzékennyé teszik a környezetük, illetve a fenntarthatóság, a jelenleg zajló környezeti problémák iránt. Megtanultam olyan technikákat, amiket iskolai környezetben hatékonyan tudok alkalmazni a tanórákon és azokon kívül egyarán; ezek segítenek majd a felelősségteljesebb gondolkodás kialakításában. A képzés ideje alatt, délutánonként körbe jártuk a sziget Reykjannes félszigetét, megismerve több nevezetességet is, illetve ellátogattunk egy geotermikus erőműbe, hogy megismerjük, a szigeten lakók hogyan hasznosítják a vulkanikus terület adta energiaforrásokat.

A képzésen tanultakat be tudom építeni a mindennapi nevelőmunkámba, az osztálytermi környezetben és azon kívül is. Az itt tanultaknak köszönhetően a gyerekeket még felelősségteljesebb gondolkodásra tudom sarkallni, és remélem, az ő lelkesedésük hatással lesz környezetemben élőkre egyaránt. Csakúgy mint a a családjukra, az iskolatársaikra és a tanáraikra is, ezért is hálás vagyok az Erasmus+ programnak.

Sarkadi Nóra

Comment is closed.