Izland

2022. augusztus 21-27. között a spanyolországi bázisközpontú PMSE+ által szervezett Outdoor recreation, fitness and Nature for a healthy lifestyle c. továbbképzésen vettem részt Izlandon. A kurzus fő helyszíne Reykjavík, a főváros volt, ahol szállásomat is foglaltam, azonban a tematikához kapcsolódóan a szigetország sok egyéb területét érintettük.
Izland – 296 db elnevezett gleccser, több, mint tízezer vizezés, 130 vulkán, számtalan gejzír, és 416 ezer birka 😊 jut a 380 ezer lakosra. Elképesztő környezet, sajátosan magával ragadó természeti adottságokkal.
Trénerünk, Aldo Martínez Pardo professzionalizmusa, nyugodt, kiegyensúlyozott és lelkes stílusa páratlanul emlékezetessé varázsolta a képzés időtartamát. Hálás vagyok Ángel Gallardo Lopeznek, a képzőintézet vezetőjének a magas színvonalú, pontos programszervezésért.

Nemzetközi csapatunkat 26 német, svéd, spanyol, olasz, szlovén, szlovák és magyar pedagógus alkotta. A továbbképzésen sikerült megismernem olyan rekreációs stratégiákat, amelyek segítségével az egészséges életmód vezetésére tudom motiválni és inspirálni diákjaimat a táplálkozásban és állóképességük fejlesztésében. Megismertem az erőnlét és a táplálkozás összefüggéseinek tudományos hátterét, és számos innovatív módszer került a repertoáromba, melyeket továbbadhatok a tantestületben – elsősorban a testnevelés és az osztályfőnöki munkaközösség tagjainak. Hosszútávon az egészséges életmód, mint a testi-lelki jólét alapja, felvértezi diákjainkat, segít csökkenteni a szorongást versenyhelyzetben, vagy számonkérések során. Képessé teszi őket a lankadó figyelem elkerülésére, a feladatra való összpontosításra. Segíteni fogja őket abban, hogy egy kialakult konfliktushelyzetben megőrizzék higgadtságukat és minél előbb megtalálják az elfogadható közös megoldást.

Izland remek otthont adott a különböző szabadidős és rekreációs tevékenységek széles repertoárja számára – színvonalas uszodáival, termálvizű lagúnáival és patakjaival, hegymászásra és túrázásra invitáló hegyekkel és völgyekkel, valamint a főváros óriás parkjaival és változatos terepével.
Boldog vagyok, hogy az Erasmus+ program keretében eljuthattam erre a képzésre, szellemileg és fizikailag is feltöltődtem, és a tanév során építeni tudok majd az ott tanultakra.
Alapi Zita

Comment is closed.