Boal’s Methodology in education – 2 hét Pula

Azt mondják a bölcsek, ahhoz hogy fejlődj, megismerd önmagad, el kell hagynod a már ismert ösvényeket, ki kell lépned a komfortzónádból. Én ezt tettem idén nyáron, augusztus 12. és augusztus 23. között. És igen, sok új dolgot tudtam meg magamról. Na de mi is ez a módszer, technika?
Augusto Boal brazil színházi szakember, rendező, politikai aktivista és népművelő, aki a hatvanas években kezdte kifejleszteni sajátos színházesztétikai nézeteit és a hozzájuk kapcsolódó improvizatív, interaktív színházi
technikákat pedagógiai, politikai célokkal. A kezdeményezés lényege, hogy egy tanulási folyamat részeként arra használjuk a színházat és annak eszközeit, lehetőségeit, hogy megszólítsuk a társadalmat, magunkat, továbbá olyan stratégiákat próbáljunk ki, melyek változásokat hozhatnak létre a közösség javára, aktív szerepvállalásra sarkallnak, fejlesztik a személyiségünket. Olyan interaktív színházi technikáról van tehát szó, amely a nézők bevonására, aktív részvételére épít, célja pedig társadalmi, közösségi változások elérése. A legelterjedtebb technika az úgynevezett „fórumszínház”, ami egy széles körben elterjedt nyelv, melyet beszélve utak nyílnak meg a színházművészetből építkezve a közönség felé. 

Művészeti módszer. Nevelési módszer. Pedagógiai eszköz. Esztétikai tapasztalat. Színházi forma. A fórumszínház egy cselekvésre, tevékenységre épülő esemény, melyben a nézők nem csak instruálják a főszereplőket, hanem ők maguk állnak be helyükbe. Alexander, a tanárunk, fantasztikus munkát végzett velünk. Minimális elmélet mellett
rengeteg gyakorlatot mutatott nekünk. Apró pillanatképekből színházi előadás lett. Maga a varázslat, rengeteg mókával, humorral, nevetéssel.

Délutánjaimat pedig Pula környékén található strandok felfedezésére fordítottam, illetve hajókirándulásokon vettem részt. Az egyik ilyen kiránduláson delfinekkel találkoztam, jó sokkal, így a bakancslistámról is kipipáltam egy tételt.
Hát kell ennél több?! Fantasztikus 2 hetem volt.Ozsváthné Pánti Katalin

Comment is closed.