Bologna

2023. július 16-22. között Bolognában vettem részt a „Creativity, Critical Thinking and Problem-Solving in the classroom” továbbképzésen, melyet az Erasmus Learning Academy szervezett és bonyolított le.

Bologna világ legidősebb felsőoktatási intézményének a városa, a bolognai egyetemet 1088-ban alapították. Bologna máig egy egyetemi város, mely légkörét meghatározza. Számos koncert, fesztivál, színházi előadás, a főtéren filmvetítés vár a látogatókra. A város fontos kulturális és művészeti központ. Színházi és éjszakai életéről, tipikus tégla, terrakotta-tetejű épületeiről, valamint 1-2 különleges nevezetességéről is ismert a város. Óvárosa nagyon jó és hangulatos. A város középkori része nem annyira nagy, látnivalói egy nap alatt megnézhetők. Főtere, a Piazza Maggiore, Bologna legismertebb tere, korábban piactér volt. Ez Bologna központja, ahol mindig sok ember, remek hangulat, és persze sok diák, utcazenész és mutatványos van. Remek éttermekben, kávézókban is eltölthető az idő a téren, az árkádok alatt drága üzletek sorakoznak. Itt található a híres Neptun szökőkútja , mely Bologna egyik szimbóluma (Fontana del Nettuno) Olaszországra jellemzőek a szebbnél-szebb templomok, például a Basilica di San Petronio, melynek alapkövét 1390. június 7.-n rakták le. Emellett kitűnő gasztronómiájáról, a híres bolognai konyháról, a la cucina Bologneséről is híres, amely egyáltalán nem csak a tésztáról szól.
A tanfolyam színhelye egy kollégiumban volt, ahol a szállásunk is, ami abból a szempontból igen szerencsés volt, hogy nem kellett a nagy melegben sétálnunk. A képzés minden nap 8- kor kezdődött, és 13 óráig tartott. A tanfolyamot Sara Natalini tartotta, aki szakmai tudásával, kedvességével, humorával, olasz temperamentumával mindegyikőnket elvarázsolt.

Szerencsére viszonylag kicsi volt a csoportlétszám, összesen hete voltunk, így mindenki aktívan részt tudott venni a foglalkozásokon. 3 portugál, 3 magyar, 1 német kolléga osztotta meg többéves tapasztalatát, egymással. Pármunka, csoportmunka, frontális váltogatta egymást folyamatosan. Igazi műhelymunka vált lehetővé hihetetlen izgalmas, vicces kreatív és kreativitásra ösztönző feladatok segítségével. Megtapasztalhattuk ismét, hogy a problémák mindenhol ugyanazok, bármerre nézel a világban: kevéssé motivált gyerekek. A digitális eszközökre összpontosítva, azok aktív, kreatív használatával próbálhatjuk ki a diákok kreativitásának kiaknázását. A gyakorlati feladatok mellett tudományos kutatásokkal, háttérismeretekkel is találkozhattunk, melyek alátámasztják, elősegítik a tanult módszerek használatát.

A délelőtti órák után csoporttársainkkal a tanfolyamon kívül is többször találkoztunk, többek között a központ több programot is szervezett számunkra, városnézések, ill. közös vacsorák.
Őszintén hálás vagyok, hogy lehetőség volt részt venni ezen a képzésen az Erasmus+ program keretében, és hogy ennyi szakmai újdonság segítségével még színesebbé tehetem az órákat, motiváltabbá a tanulókat kreativitásuk kiaknázásával.

Boldog Krisztina

Comment is closed.