Két hét Portugáliában

2023 nyarán az Erasmus plusz keretein belül Portugáliába utaztam. A tanfolyamom Lisszabonban volt, címe:
„5 Steps to Improve Teaching and Learning ” A kurzust Patrícia Taborda tartotta, aki egy portugál nyelvtanár.
A csoportban 12-en voltunk, 4 spanyol, 2 osztrák, 2 lengyel, 1 német, 1 izlandi ,s rajtam kívül egy magyar kolléga.
Az órák délelőtt zajlottak, kisebb szünetekkel. Az egész délutánom és az estéim szabadok voltak, így lehetőségem volt rengeteg nevezetességhez eljutni, pl.: a Felfedezők emlékművéhez, a Castelo de São Jorge-hoz, Jerónimos-kolostorhoz, a Lisszaboni katedrálishoz, a Belém toronyhoz.
Néha igen nehéz volt 37 fokos melegben az emelkedőket taposni, de ettől is különleges Lisszabon.
És hogy még mitől?
A híres sütijükről, a „pasteis de nata”-ról, aminek az eredeti receptjét öten tudják a világon, sehol sincs leírva, és annyira titkos, hogy ez az 5 ember soha nem utazhat egyszerre egy hajón, vagy repülőn. Az egyedi hangzású zenéjükről, ami egész Portugáliában hallható. A parafáról, amiből mindent készítenek, és az összes boltban kapható.
Itt található a világ legkisebb, és a legrégibb könyvesboltja is.

Lisszaboni tartózkodásom alatt ellátogattam Sintrába, ahol a gyönyörű paloták ejtettek ámulatba, majd Európa legnyugatibb pontját is érintettem, Cabo de Rocát, ahol olyan ítéletidő volt, hatalmas köd, szélvihar, hogy igencsak fáztam. Vasco de Gamma előtt azt hitték az emberek, hogy ez a világ vége. Ezen a helyen oklevelet is kaptam, amely bizonyítja ottjártamat.

A 2. héten kocsival lementem Dél- Portugáliába, és az Algavre partjainál töltöttem a napjaimat. Korán keltem, hogy sétálhassak az óceán partján, és ne kelljen minden lépésnél egy-egy törölközőt átlépnem, ugyanis néhány strand igen zsúfolt volt a későbbi órákban. Meglátogattam Lagost, Silvest, Sagrest, ahol Európa legdélnyugatibb sziklája található. Az időjárás itt is hasonló volt, mint Cabo de Rocánál, de azért egy naplementét végig tudtam vacogni.

A látvány kárpótolt mindenért. A híres Benagil barlangot kajakkal közelítettem meg. Volt kihívás az óceán hullámain fennmaradni, de sikerült.
Ismét 2 csodálatos hetet köszönhetek az Erasmus + pályázatnak.

Mogyoródi Tímea

Comment is closed.