Valenciai élményeim: Climate Change and Global Citizenship Education

Valencia városa hatalmas és nagyon változatos. A futurisztikus városnegyedtől kezdve a régi spanyol hangulatig minden megtalálható a városban. A tömegközlekedés nagyon sűrű, jól szervezett.

Valencia tengerpartja hatalmas, fehér homokos. A városban számtalan turisztikai látványosság van. A belváros több órás program, rengeteg kisutcával, szebbnél szebb épületekkel. A tengerpart több kilométer hosszú. Itt a parton van egy „kis Velence” elnevezésű rész, ezt is meglátogattuk. Az útikönyvek olvasásakor tudtam meg, hogy a városban az egykori Túria folyó medrében egy hatalmas parkot alakítottak ki. Nagyon kíváncsi voltam, hogyan tudták ezt megoldani. Gyakorlatilag mint egy zöld szalag halad keresztül a városon ez a terület. Szebbnél szebb növények,  papagájok, relaxáló helyiek és turisták által kedvelt terület lett. A Túria folyó egykori medrében épült fel a legújabb, futurisztikus városrész a Tudomány és a technika városa. Ha valaki ellátogat Valenciába ezt mindenképpen meg kell nézni. Star Wars rajongóknak is ajánlott, mivel a filmben egyes jeleneteket itt forgatták.

A képzés az Europass valenciai székhelyén volt. A képzés témája a klímaváltozás és a világpolgárság volt. Számtalan olyan technikát tanultunk meg, amellyel diákok látókörét lehet tágítani. A képzést vezető Maria személyes tapasztalata a klímaváltozásról rendkívül elgondolkodtató volt. A képzésen olasz, német, lengyel, görög és egy másik magyar kollégával voltam együtt. Érdekes volt hallgatni, ahogy az egyes kollégák más más szemléletmódon közelítik meg a problémát, de a végső konklúzió az ugyanaz. Több olyan projekt feladat is volt, ahol a nemzetközi gondolkodás került előtérbe. Az egész képzést a globális gondolkodásmód jellemezte. Projektfeladatunk az volt, hogy hogyan tudnánk egy iskolát zöldebbé tenni. Nagyon érdekes és szemléletformáló volt, ahogy az olasz, lengyel és görög kolléga máshogy gondolkodik ugyanazon problémáról. Az oktató folyamatosan figyelte, hogy az egyes csoportokban különböző nemzetiségűek legyenek.
Összességében azt mondhatom, hogy a nyáron a 2 képzés alatt sokat tanultam, szélesebb lett látóköröm. Olyan lehetőségeket is megismertem amellyel a mindennapi munkámat változatosabbá tudom tenni.

Tényi Blanka Tünde

Comment is closed.